اختلال تیک عصبی در کودکان
اختلال تیک عصبی در کودکان
تیک عصبی چیست ؟
در واقع یک اختلال رفتاری است که در اثر استرس، ترس، خصومت و ... به صورت پرش ناگهانی عضلات قسمتی از بدن بروز پیدا میکند، که در اثر انقباض غیرارادی عضلات اتفاق می افتد.
تیک میتواند به صورت ساده و گذرا باشد یا به صورت مزمن، در نوع ساده بعد از مدتی ( یک هفته، یک ماه، یا چند ماه) علائم از بین میروند. اما در نوع مزمن علائم تا میانسالی ادامه می یابد.
تیک در چه محیطهایی بیشتر اتفاق می افتد ؟
چنانچه در خانواده فردی وجود داشته باشد که به تیک مبتلا باشد، احتمال مبتلا شدن فرد دیگر در خانواده بیشتر میشود، پس ریشه ژنتیکی وجود دارد.
خانواده هایی که انتظارات بیش از حد توان کودک از او دارند.
به صورت میانگین پسرها بیشتر از دخترها به تیک مبتلا میشوند.
زمانی که کودک در محیط خانه تنش، اضطراب و تشویش زیادی را تجربه کند و احساس آرامش نداشته باشد.
مادرانی که دوره بارداری سخت و پرتنشی را طی میکنند، احتمال بیشتری وجود دارد کودک مستعد ابتلا به تیک داشته باشد.
گاهی تیک به دنبال یک رویداد پر استرس بروز می یابد، حادثه ای در خانه یا در مدرسه و ...
چگونه میتوانیم تیک را کاهش داده یا درمان کنیم؟
از کودک انتظار زیادی نداشته باشید، انتظارات در حد توان کودک باشد و به صورت پی در پی ، انتظاراتتان را به کودک نگویید.
محیط خانه را آرام نگه دارید. دعوا و مشاجره، بحث با صدای بلند، صدای بلند تلویزیون و... ، باعث تشدید تیک در کودک میشود. کودک هنگامی که در خواب است تیک عصبی وی، بسیار کاهش می یابد و یا کاملا قطع میشود پس هنگامی که کودک در آرامش است تیک او به حداقل میرسد.
برای ترک کردن عادت تیک هیچگاه کودک را تنبیه نکنید، او را مورد تمسخر و تحقیر قرار ندهید زیرا این نوع رفتارها فقط تیک کودک را ماندگارتر و شدیدتر میکند.
هنگامیکه کودک در حالتی است که تیک را انجام نمیدهد به او توجه کنید ، او را نوازش کنید.
هر گونه هیجانی باعث افزایش تیک میشود ، حتی شادی و هیجان مثبت زیاد.
نسبت به تیک کودک کاملا بی توجه باشید ، گویی اصلا تیک او را نمی بینید، هر گونه توجه و تمرکز به این مشکل ، باعث تشدید آن خواهد شد.
میتوان با همکاری یک روانشناس تمریناتی در جهت استفاده عمدی از عضلاتی که در تیک نقش دارند ، سعی در کنترل ارادی عضلات موثر در تیک نمود. مثلا زمانی که کودک در آرامش است، برای تیک پلک زدن ، چندین ثانیه به عمد پلک بزنید، یا برای تیک عقب جلو کردن گردن، به صورت ارادی گردن را به عقب و جلو ببرید تا گردن خسته شود، این تمرین را با مشورت یک روانشناس و زیر نظر او، انجام دهید چون گاهی نتیجه عکس میدهد.
آدرس تلگرام من:
کپی برداری با ذکر منبع بلامانع می باشد.